film_1
film_2
film_3
film_4
film_5
Aktualizováno: 15. 3. 2024 
 
 




TOPlist  

DE  EN  PL

S „Ušatou“ 464.008 na výlet do Jeseníků 5.6.2018



S „Ušatou“ 464.008 na výlet do Jeseníků<   Každoročně začátkem roku plánují České dráhy jízdy nostalgických vlaků a zpravidla začátkem března vydávají brožuru Přehled jízd nostalgických vlaků pro daný rok. Je vhodné poznamenat, v průběhu roku může dojít ke změnám zejména v nasazení lokomotiv. Parní lokomotivy jsou provozně náročné a vzhledem k jejich stáří nejsou závady nijak mimořádné. Kromě těchto naplánovaných nostalgických vlaků mohou být vypraveny i jiné mimořádné vlaky, např. vlaky objednané a vypravené pro filmaře nebo pro železniční fanoušky. Tím jsme se dostali k další možnosti objednání zvláštního vlaku či historického vlaku v podstatě dle představ objednatele. Zájemce o takový vlak může kromě Český drah oslovit a celou řadu spolků, které mají zkušenosti s organizováním zvláštních vlaků.

  Jeden takový zvláštní zážitkový vlak byl vypraven v úterý odpoledne do Jeseníků. Do Lichkova byla souprava vlaku přepravena za pomocí elektrické lokomotivy. Dále se vozby zvláštního vlaku zhostila parní lokomotiva 464.008 „Ušatá“ z Hradce Králové se soupravou dvou osobních vozů typu „Rybák“ a jednoho bufetového vozu. Tyto vozy byly přivezeny z České Třebové. Souprava byla ještě doplněna o služební vůz Ds taktéž z Hradce Králové. Nástup cestujících byl v Dolní Lipce a zvláštní zážitkový parní vlak pokračoval dále do Hanušovic. Trať Dolní Lipka - Hanušovice, vedená v jízdním řádku pod číslem 025, je obsluhována pouze čtyřmi páry pravidelných vlaků a to jen v sobotu a ve dny pracovního klidu. V Hanušovicích provedla souprava vlaku úvrať a parní lokomotiva byla dozbrojena vodou z hasičské cisterny. Čeká ji totiž dlouhé a náročnější stoupání z Hanušovic na Ramzovou. Bohužel zrovna v období od 8. dubna do 30. června probíhá výluka na trati a mezi stanicemi Ostružná - Jeseník je nasazena náhradní autobusová doprava (NAD). Zážitkový vlak může dojet nejdále do stanice Horní Lipová, dále je trať z důvodu pokračujících prací uzavřena. Ve stanici Horní Lipová je nutno znovu dozbrojit parní lokomotivu a v podvečer s posledním slunečními paprsky se parní vlak vydává na zpáteční jízdu. Výstup cestujících je v dopravně Podlesí a do stanice Lichkov pokračuje souprava parního vlaku prázdná. Tam si soupravu vlaku pro další jízdu přebírá elektrická lokomotiva „Žehlička“.

  Krátký sestřih záběrů nastiňuje, jak takový zážitkový, v tomto případě parní vlak, může vypadat. V průběhu odpoledne se v Jeseníkách rozpadla oblačnost a parní vlak stoupal na sluncem zalité kopce. Nutno poznamenat, že jízdy zvláštních vlaků vždy přitáhnou velkou pozornost. Nejinak tomu bylo při průjezdu údolím říčky Branné, zejména v Jindřichově a Nových Losinách. Pískání parní lokomotivy se neslo údolím a průjezd parního vlaku přitahoval zaslouženou pozornost o to větší, že v pracovní den by nikdo parní vlak na místní trati nečekal. Zpět do Podlesí dorazil parní vlak s posledními slunečními paprsky. Už za soumraku dojíždí prázdná souprava vlaku do Lichkova a tady také končí tento krátký reportík.



Další informační zdroje:
Videogalerie Videogalerie
Video ke stažení → MP4: 64 MBWebM: 59 MB
 1   Parní vlak v úseku Podlesí - Vlaské avi 7,1 MB  wmv 6,7 MB 
 2   Parní vlak v úseku Hanušovice - Potůčník avi 4,8 MB  wmv 4,5 MB 
 3   Parní vlak v úseku Nové Losiny - Branná avi 2,6 MB  wmv 2,7 MB 
 4   Parní vlak v úseku Branná - Ostružná avi 6,4 MB  wmv 6,2 MB 
 5   Parní vlak v úseku Horní Lipová - Ramzová avi 3,2 MB  wmv 3,3 MB 
 6   Parní vlak v úseku Ostružná - Branná avi 4,8 MB  wmv 4,5 MB 
 7   Parní vlak v úseku Jindřichov - Potůčník avi 3,8 MB  wmv 3,7 MB 
 8   Parní vlak v úseku Podlesí - Červený Potok avi 5,4 MB  wmv 5,1 MB 
 9   Parní vlak v úseku Dolní Lipka - Lichkov avi 4,3 MB  wmv 4,1 MB 
 Kompletní videogalerie ve formátu AVCHD  jeseniky_20180605_sd.exe 500 MB 


WebArchiv WebArchiv


WebArchiv - archiv českého webu

Licence Licence


Licence Creative Commons

Licence Kontakt


@vlacky.com

Info Info

  • Aktualizováno: 19.6.2018
  • Celkem přečteno: 5196x
  • Naposledy: dnes v 09:26

Datové zdroje Datové zdroje


Datový zdroj YouTube
Datový zdroj PeerTube

Ikona webu Ikona webu


ikona webu

Kooperace Kooperace


partnerský web www.TTkatalog.cz partnerský web www.MaleModely.cz

Reportáž Poslední navštívené reportáže